יום שבת

מה עושים כשסובלים מחרדה חברתית?

חרדה חברתית היא תופעה נפוצה שבאה לידי  ביטוי בסיטואציות חברתיות. התופעה מתאפיינת במגוון רחב של קשיים במגע חברתי כמו קושי ליזום פגישה, לחץ בזמן דיבור מול קבוצת אנשים. לעיתים קרובות נוטים לבלבל חרדה חברתית עם ביישנות.

קיימים שני סוגים מרכזיים של חרדה חברתית. החרדה החברתית יכולה להיות כללית. במקרה זה היא לא קשורה לאינטראקציה או סיטואציה חברתית מסוימת. הסוג השני הוא חרדה ספציפית כמו חרדה מפני מפגש רומנטי, חרדת במה ועוד.

חרדות באות לידי ביטוי בסקאלות שונות .הן באות לידי ביטוי בתחושות של חששות, פחד ודאגות, והן יכולות להגיע להתקפיי פאניקה המלווים בדפיקות לב, רעידות, ותחושה של שיתוק בגוף.

אז מה עושים?
חרדה חברתית לרוב פוגעת בתפקוד היומיומי . הדרך בה להימנע מהתקפי חרדה בדרך של הימנעות מסיטואציות חברתית עלולה לפגוע קשות באיכות החיים, מבחינה חברתית, רומנטית, בעבודה ובקריירה.
למעשה אין סיבה להמשיך ולסבול. קיימים טיפולים אפקטיביים שיכולים לסייע רבות לאדם הסובל מחרדה חברתית.

טיפול בחרדה חברתית – מהן האופציות?


שתי הדרכים המרכזיות  לטיפול בחרדה חברתית :
• ייעוץ פסיכולוגי הכולל לרוב טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)
• טיפול תרופתי
ראשית, אם אתם מרגישים שאתם סובלים מסימני חרדה בעת אינטראקציות חברתיות יש לגשת לאבחון אצל אנשי מקצוע שיכולים להעניק טיפול מתאים .

טיפול פסיכולוגי, לרוב יכלול טיפול קוגניטיבי התנהגותי -  מדובר לרוב על טיפול שיחתי קצר מועד שמאד נפוץ בטיפול בחרדות. טיפול כזה מתבסס על התפיסה שהמחשבות שלנו הן אלה המתוות את ההתנהגות שלנו ולא הסיטואציות או האנשים הסובבים אותנו. יש בידינו אם כן כוח לשנות את המצב על ידי שליטה בדרך בה אנו חושבים. טיפול קוגניטיבי התנהגותי כולל שני נדבכים עיקריים : טיפול שיחתי בין המטפל והמטופל בו נעשה מאמץ לזיהוי דפוסי החשיבה הלקויים של הסובל מהפרעה חברתית וניסיון לערער את צורת החשיבה העומדת במרכז החרדה.
את הייעוץ הפסיכולוגי משלים טיפול תרופתי הכולל תרופות נפוצות ויעילות כמו ציפרלקס או פרוזק.תרופות אלה מרגיעות את סימני החרדה האופייניים התוקפים את האדם בסיטואציות שמערערות אותו , גם מבחינת הסימפטומים הגופניים וגם מבחינת שיפור מצב הרוח.

לאחר אבחון נכון על ידי איש מקצוע, שילוב מתאים של טיפול תרופתי עם ייעוץ פסיכולוגי יכולים להוביל את האדם הסובל מחרדה חברתית למסלול חדש בו נבנים חיי חברה תקינים, המאפשרים תפקוד והתפתחות בכל מישורי החיים .

מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע, להכיר את אפשרויות הטיפול השונות ולבחור באלה המתאימות לכם ביותר. ברשת תוכלו למצוא פורומים בהם תוכלו לחלוק את החוויות שלכם ולהיוועץ עם מומחים מתחום בריאות הנפש. אם אתם ניגשים לטיפול – הקפידו להתמיד. אל תוותרו עם השפעת הטיפול אינה מיידית -  השפעות של טיפול פסיכולוגי בדרך לוקחות זמן מה בהם המטופלים עושים צעד צעד. גם מבחינת טיפול תרופתי – חשוב להישמע להוראות הרופא המטפל ולדווח על כל שינוי במצב.
זכרו , חרדה חברתית הינה תופעה נפוצה - אתם רחוקים מלהיות לבד!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה